Löydy - brändää itsesi verkossa -kirjan testi: Edellytykset perustaa ammatillinen verkkoidentiteetti

Onko sinulla asennetta, osaamista ja tilaisuuksia perustaa ammatillinen verkkopersoona?

A1. Tunnetko usein turhautumista siitä että tietosi ja taitosi menevät hukkaan nykyisessä työssäsi?

A2. Kertovatko ihmiset sinulle mielellään, miten ovat ratkaiseet jonkin ongelman?

A3. Ymmärrätkö, miksi jotkut ihmiset jättävät jakamatta kollegoilleen tietoa turvatakseen oman asemansa?

A4. Onko sinusta joskus tuntunut siltä, että muut saavat kunnian tekemästäsi työstä?

A5. Pelkäätkö, että jos kerrot jonkun ideasi julkisesti, joku muu toteuttaa sen ja vie kaiken hyödyn?

A6. Oletko joskus ajatellut mahdollisuutta, että kirjoittaessasi blogissa jostakin omaan alaasi liittyvästä asiasta, voit tehdä virheen ja saattaa itsesi naurunalaiseksi muiden silmissä?

A7. Koetko usein olevasi ainoa henkilö omassa organisaatiossasi, jota kiinnostaa joku tietty asia?

A8. Onko sinulla säännöllisesti tilaisuuksia keskustella omasta työstäsi samalla alalla mutta eri työpaikoissa olevien kollegoiden kanssa?

A9. Onko sinulle joskus sanottu, että sinun pitäisi perustaa blogi

B1. Oletko joskus halunnut kommentoida jotakin lehtikirjoitusta tai blogia, mutta jättänyt tekemättä niin, siitä syystä, että muut kommentit ovat olleet ärsyttäviä ja typeriä?

B2. Tuleeko sinulle usein lehtijuttua lukiessasi mieleen, että asia oli epäselvästi ilmaistu ja että osaisit selittää asian paremmin?

B3. Pyydetäänkö sinua usein selittämään jokin asia tai opettamaan ja näyttämään, miten jotain tehdään?

B4. Pystytkö päättämään omasta ajankäytöstäsi työviikkosi aikana?

B5. Harmittavatko sinua lööppien sensaatiohakuiset otsikot?

B6. Oletko sinä työpaikan ideointipalavereissa tai harrastusporukan toiminnassa se, jota pyydetään myöhemmin kirjoittamaan laajempaan jakeluun menevä tiedote siitä, mitä yhdessä puhuttiin?

B7. Oletko omasta aloitteestasi töissä tai harrastustoiminnassa kirjoittanut muistiin toimintaohjeita tai pannut jakoon laatimiasi epävirallisia työkalujen tai sovellusten käyttöohjeita?

B8. Jos huomaat, että jossakin julkisuudessa esiintyy virheellinen käsitys edustamastasi organisaatiosta / intressiryhmästä / alakulttuurista, herääkö sinussa halu tuoda esiin asioiden laita sen ryhmän jäsenten näkökulmasta?

B9. Kun istutte kahvipöydässä puolituttujen kesken, ja tulee hiljainen hetki, onko sinulla tuoda uusi puheenaihe keskusteluun vai istutko hiljaa ja odotat jonkun muun kuljettavan juttua?

C1. Tiesitkö, että perustuslain mukaan jokaisella on sananvapaus, johon sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä?

C2. Pitävätkö muut sinua asiantuntijana omalla alallasi?

C3. Jos teette ryhmätöitä etänä sähköisiä työvälineitä käyttäen, osaatko tuoda oman panoksesi rakentavalla tavalla mukaan?

C4. Oletko joutunut joskus pohtimaan, mitä voit sanoa julkisuudessa omasta työstäsi ja alastasi loukkaamatta työnantajasi, asiakkaidesi tai muiden sidosryhmien intressejä?

C5. Tiesitkö, että rikoslain mukaan törkeästä kunnianloukkauksesta, (esim. että esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä tai halveksuntaa, toimittalla loukkaava tieto monien ihmisten nähtäville) voi saada sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta?

C6. Tiesitkö, että rikoslain mukaan, jos joko joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittaa lukuisten ihmisten saataville toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, tästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä voi saada sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta?

C7. Tiesitkö, että on olemassa avoimia käyttölupalisenssejä kuten Creative Commons, joilla tekijä voi luovuttaa määrättyjä käyttöoikeuksia teoksiinsa netissä, ja että esimerkiksi tällä tavalla lisensoituja valokuvia voi käyttää esimerkiksi PPT-esitysten ja blogikirjoitusten kuvituksena?

C8. Tunnistatko urbaanin legendan, jos törmäät sellaiseen tositarinana blogissa tai lehdessä?

C9. Pystytkö ottamaan vastaan myös negatiivista palautetta?