You are here

Eye-fi Pro - kuvat nettiin suoraan kamerasta kotona ja kaupungilla

Eye.fi -SD-kortti tekee mistä tahansa digipokkarista wlan-kameran. Olen nyt muutaman viikon käyttänyt 8GB Pro X2 -versiota.

Onhan se kätevää, kun voi unohtaa muistikortinlukijan kanssa puljaamisen, kaapeleista puhumattakaan. Kun kuvaa paljon ja joka päivä, ajansäästö on merkittävä. Tämä ei tietenkään ole mikään argumentti niille, jotka eivät päästä kuvaa julkaisuun parantelematta sitä ensin Photoshopissa.

Eye-fi tekee sopimuksia Wi-Fi-palveluntarjoajien kanssa, jotta asiakkaat voisivat mahdoillisimman helposti saada kuvansa julki kaupungilla liikkeellä olleessaan (ks. Eye-Fi Expands Hotspot Access Service Worldwide). Eye-fi Pro -kortit tukevat myös Joiku Spotilla luotuja ad hoc -verkkoja.

Eye-fi:ssa on alusta lähtien ollut suora tuki yleisimmille verkkokuvagallerioille, mm. Flickr-kuva-albumipalvelulle, jota itse käytän.

Käyttökokemus ei ole vielä ihan täydellinen: olen joutunut kuvaamisen jälkeen laittamaan kameran muutaman kerran uudestaan päälle, jotta se saa siirrettyä kuvatiedostot kamerasta palvelimelle. Sen sijaan Eye-fi:n toiminta ei vaadi oman tietokoneen pitämistä päällä.

Kameran akkua olen saanut olla lataamassa tiuhaan. Otin samaan aikaan käyttöön uuden Sony Cyber-shot - pikkupokkarin, joten en osaa sanoa, onko siinä huonompi akku kuin olisin kuvitellut jo valmiiksi, vai kuluttaako kameran pitäminen päällä failien siirtämiseksi langattomasti vain akkua niin paljon.

Kortin käyttöönotto vaatii paneutumista asetuksiin, minkä jälkeen kuvien julkaisu toimii suht tuskattomasti. Kortissa on "Endless memory mode" - ominaisuus, joka tekee tilaa uusille kuville poistamalla vanhimpia, jo palvelimelle siirrettyjä tiedostoja.

Pakkauksessa on mukana USB-kortinlukija, joka kytketään tietokoneeseen. Muistikortilla on tarvittava ohjelmisto, joka asennetaan tietokoneelle (Mac ja Windows-ympäristöt). Asennuksen yhteydessä rekisteröidytään Eye-fi -palveluun. Ohjelmistolle kerrotaan, mitkä langattomia verkkoja se käyttää ja mihin verkkopalveluihin kuvia siirretään edelleen. Samalla määritellään, mihin kansioon tiedostot halutaan paikalliselle kovalevylle. Hienosäätönä voi valita, että RAW-kuvat käsitellään eri tavalla kuin muut, ja ohjata videot eri palveluun kuin still-kuvat jne. Verkkoon julkaistaviin kuviin voi myös asetuksissa määritellä lisättäväksi tietyt asiasanat.

Kalleimmat Eye-fi-kortit tukevat paikannusta Skyhookin avulla. Videoissa ei ole exif-dataa, johon kiinnittää paikkatietoa, mutta stilleihin kortti pystyy tiedon kiinnittämään, ja kuvagalleriat näyttävät sen perusteella kuvat kartalla.

Eye-Fi Pro X2-korttia on kehuttu messuilla ja mediassa. Se sai tänä vuonna CNET Best of CES-maininnan digikuvan ja videon kategoriassa ja CTIAssa parhaana langattomana lisälaitteena.

Kommentit

Itsellä ei ole käyttöä suoralle julkaisulle, mutta kortin automaattinen back-up omalle serverille kyllä kiinnostaa! Kiitos vinkistä Tuija!

Kiitos vinkistä! On tuo kehitys huimaa: voi olla vakio-ominaisuus viiden vuoden kuluttua.
Olen ostanut kameroihini ja puhelimeen ylimääräisen akun, ettei pääse virta loppumaan kriittisellä hetkellä.
Laivaan!-videon lopussa ilahdutti kuvaajan "annan kohta käyntikorttini"-toteamus, sillä yrityksemme valmistaa käyntikortteja!

Miikka, tosiaan, tuolla voi varmistaa kuvien ajantasaisen varmuuskopioinninkin, enpä tullut sitä korostaneeksi mutta hyvä kun sanoit.

Juhani, vara-akku on ilman muuta oltava, aina toinen latauksessa kun toinen käytössä.

Sitä tulee kyllä kovasti riippuvaiseksi välittömästä julkaisusta. Johtuu varmaan paljon siitä, että olen vuosia kuvannut myös kamerakäynnyköillä ja nakannut luurista kuvat suoraan verkkoon. Sitä ei halua että pokkariinkaan jäisivät kuvat muistikortin vangiksi, ja tähän Eye-fi auttaa.