You are here

Facebook-fanisivun tekemisen oppii kokeilemalla

Tags: 

Lisäsin Nettielämää - Sosiaalisen median maailmat - kirjalle Facebookiin oman sivun. Jos haluat pysyä ajan tasalla kirjaan liittyvistä kuulumisista, klikkaa mukaan faniksi.

Fanisivu korvaa pikku hiljaa kirjan toukokuussa perustetun Facebook-ryhmän, koska sillä on mahdollista julkaista tosiaikaista sisältöä seuraajien seinälle sisältövirtaan sekä saada jonkinlaista koostettua tietoa sivun parissa tapahtuneesta aktiivisuudesta. Motiiveja fanisivun tekemiselle ovat sekä kirjan tunnetuksi tekeminen (toinen painos on myynnissä) että uuden oppiminen.

Facebook-fanisivun tekemisen aloitat kätevästi suoraan palvelun aloitussivulta. Kirjaudu ulos, niin näet sivulla "Luo sivu julkkikselle, yhtyeelle tai yritykselle" - linkin. Valitse sopiva kategoria (valitsin kirja-kategorian puuttuessa "verkkosivustot").

Fanisivulle voi määritellä avoimet oikeudet kaikkien fanien julkaista sisältöä tai rajata tämän vain ylläpitäjille. Mitä muita hyötyjä ja mahdollisuuksia Facebook-sivusta löytyy verrattuna Facebookin ryhmiin, kerron, kun olen tutustunut palveluun näiltä osin pidemmän aikaa.

Lue myös

Joitakin aiempia Facebook-aiheisia kirjoituksia tässä blogissa


Kommentit

Toki voit myös luoda sivun omalle yrityksellesi tai asiakkaallesi kirjautumatta ulos: miistä tahansa yrityssivusta löytyvällä "luo sivu yritykselleni"-linkistä.
Vielä yksinkertaisemmi!. Myöhemmin, voit asettaa faneja ylläpitäjiksi, joten et ole naimisissa sivun kanssa hamaan tappiin saakka.

Minusta on sääli, ettei tavalliselle ryhmälle voi luoda statuspäivityksiä. Monessa tilanteessa on luontevampaa olla ryhmän jäsen kuin sivun fani.

Ehkä se olen vain minä, joka hirttäytyy sanoihin. Vähän kömpelöä sekin, ettei ryhmää voi noin vain muuttaa sivuksi.

Facebooking ryhmien & fanisivujen luonti on ihmeen helppoa,
samoin niiden käytettävyys... olen testaillut sekä ryhmiä,
että fanisivuja eri yhteyksissä.

Kaipaisin vastaavia myös firmojen sisäiseen käyttöön,
kuinka helppo olisikaan tehdä projektisivut, tiimisivut, yms.

Muistuttaisin kaikkia yhdistyksille tai yrityksille Facebook-fanisivuja luovia, että kannattaa integroida myös Twitter ja mahdolliset blogisoftat kiinni Facebookiin. Monta kärpästä yhdellä iskulla - ja parilla klikkauksella. Ja käyttäkää sosiaalista mediaa aidon yhteisöllisen elämän luomiseen - älkää pelkästään pakollisten lehdistötiedotteiden kaatopaikkana.

J-M erittäin hyvä muistutus, säästä aikaa kun releoi muualla tuotettuja sisältövirtoja yhteen. Sanos muuten mikä olisi paras tapa kerätä jotain RSS-syötteitä FB-sivulle? Ei ihan intuitiivisesti siitä sivun ylläpitonäkymästä tämä mahdollisuus ilmene.

ainakin uudesta tweetdeckistä pystyy suoraan päivittämään myös FB:n yrityssivuja. En osaa kyllä tehdä mitään virtoja facebookista käsin. Tai edes konein. Jos tämä on mahdollista niin olisi kiinnostavaa kuulla miten.

Mielenkiintoinen aihe.

Itse olen tasapainoillut oman bändini ryhmän ja fanisivun välillä ja miettinyt viestinnän siirtämistä kokonaan fanisivulle. Ryhmät ovat Facebookissa aika huonosti löydettävissä ja seurattavissa, eikä inbox-viesteilläkään viitsi jäseniä jatkuvasti spämmätä. Fanisivuille voisi saada integroitua Twitter (ja sitä kautta myös MySpace) -feedin, jolloin fanit pysyisivät kuulumisista ajan tasalla huomattavasti paremmin.

Tässä on vain se mutta, että todennäköisesti läheskään kaikki fanit eivät halua läheisten kavereidensa ja tuttaviensa päivityksistä koostuvaan livefeediin bändien, leffojen tai muiden fanittamiensa tahojen uutisointia. Ainakin itse myönnän ärsyyntyväni siitä, että kovasti fanittamani bändit, tv-sarjat tai leffat floodaavat live feediini ja heikentävät oikeiden kavereideni päivitysten seuraamista. Eikä niitä viitsisi piilottaakkaan, koska silloin jää paitsi niistä harvoista tärkeistä postauksista.

Palloilen siis toistaiseksi epätehokkaasti näiden kahden välillä ja koetan pähkäillä sopivan häiritsemätöntä, mutta samalla tehokasta viestintäkeinoa ja -frekvenssiä. Mutkikasta.

Tämän juttusi innoittamana loin uudehkolle blogilleni fanisivun Facebookiin. Ajattelin lähinnä, että tuleepahan ystävilleni uusi tapa seurata blogin päivityksiä. Kaikki eivät halua RSS:ää tai sähköpostia.

Jostain syystä olin skeptinen sen suhteen, että saisin tuota kautta uusia lukijoita. Onneksi olin väärässä: melkein heti on tullut myös uusia "seuraajia".

Kaipa se on siis pakko joskus kokeilla Twitteriäkin, vaikka senkin suhteen olen skeptinen... :)

Hauskaa, jos voi noin vähällä vaivalla toisia inspiroida. Tuu joskus kertomaan, millaisia inter-aktiivisuus-tilastoja blogifanisivusi tuottaa. Jotenkin pikkuisen on semmoinen epäilyksen nakerrus että mikä nyt sitten pitää sen jutun elävänä, ja onnistuuko sinne tuottamaan releventteja päivityksiä niin että jengi kans seurais niitä sieltä eikä piilottais näkyviltä. Vähän niinkuin Juntunen tuossa yllä pohti. Huoh, en tiedä, tätä on lie vaan kokeiltava jotta näkee miten toimii ja kuka mistäkin tykkää.

Moi Tuija! Tässä vielä hieman kokemuksia fanisivusta. Facebook on nopeasti muodostunut ensisijaiseksi liikenteen lähteeksi mun blogilleni. Sikäli tuo fanisivu toimii siis erittäin hyvin. Kokonaisuutena liikenne toki on vielä yhä aika pientä.

Itse asiassa osittain tämän kokemuksen inspiroimana päätin myös aloittaa uuden blogin, joka todennäköisesti kiinnostaa myös hieman laajempaa kohderyhmää.

Näyttäisi siltä, että Facebook on monille luontevampi tapa seurata blogia kuin esim. RSS. Kaipa sitä pitää kokeilla lopulta sitä Twitteriäkin! :)

Kimmo, kiinnostava tieto tuo FB:n merkittävä rooli liikenteen lähteenä. Arkijärkikin sen kyl sanoo, että massayleisöt osaavat todennäköisemmin seurata FB-linkkiä kuin tilata RSS-syötteen, mutta hyvä kuulla faktanakin.

Minulla on Twitter-tili, jolle minäkään en ole ainakaan toistaiseksi löytänyt käyttöä. Mielenkiintoista on se, että yhä tiheämpään tahtiin minulle ilmaantuu seuraajia, joiden nimeä en tunnista - vaikka ei ole mitään seurattavaa! Mistä tämä mahtaa johtua?

Päivi, saattaa olla että liikkeellä on spämmitilejä, jotka seuraavat kaikkia uusia twittertilejä, joita luodaan - erilaisten tuotteiden ja palvelujen markkinoijat napsivat seurattavia siinä toivossa, että nämä seuraisivat takaisin jne.

Ei ole yhtä yleispätevää syytä olla Twitterin käyttäjä, siksi en osaa palvelun hyötyjä tässä sen merkitystä ihmetteleville kovin laajasti avata. Ehkä se näkökulma, että mikäli haluat olla mukana vastavuoroisessa viestinnässä, ja mikäli verkostosi/viiteryhmäsi siirtyy käyttämään palvelua aktiivisesti, valintasi on joko pudottautua verkostosta tai siirtyä sen mukana.

Facebook-sivun käytöstä on nyt hieman lisää kokemusta, kesään niitä uuteen kirjoitukseen oman otsikkonsa alle. Perustin itselleni myös "kotisivu kaksnollan" eli fanisivun omalla nimelläni. Facebookin merkitys netin käyttäjien ajankäytössä on jo valtava.

Minna, toivoit Facebook sivuja firman sisäiseen käyttöön. Kannattaa kokeilla sivun luomista ja rajoittaa sen julkaisu vain admineille.

Kun olet luonut sivun niin:
Edit page (profiilikuvan alla)
Edit settings
Published Status (tiputusvalikko)
Valitse siitä vaihtoehto Unpublished (visible to no one but admins)

Samassa Edit page -näkymässä voit oikeassa alareunassa kontrolloida admineita. Jos kaikki työkaverisi ovat myös Facebookissa ystäviäsi, niin heidän lisäämisensä adminiksi on vain kuvien klikkailua. Myös sähköpostilla adminiksi kutsuminen on mahdollista, mikä on hyvä varsinkin julkisten fanisivujen takia, koska kaikki yrityksen fanit eivät välttämättä ole adminin kavereita.

P.S: Tämä toimii myös Static FBML:llä tehtyjen tabien esikatseluttamiseen ennen niiden lopullista julkaisua oman tai asiakasyrityksen sivuilla :)