You are here

Foursquare antaa tosiaikaista "retkeilyneuvontaa"

Tags: 

Foursquare on paikka- ja sijaintitietoa hyödyntävä verkkopalvelu, jonka avulla voit jättää digitaalisia jalanjälkiäsi kaupungilla kulkiessa ja nuuskia muiden eri paikkoihin kiinnittämiä viestejä.

Älypuhelimeen (iPhone, Android, Blackberry) asennettava sovellus seuraa, missä liikut, kun olet antanut sille luvan paikantaa itsesi, ja antaa halutessasi ilmoituksia, jos kaveri liikkuu lähistöllä tai jos kaverit ovat antaneet vinkkejä lähistöllä olevista palveluista.

Paikkoihin ilmoittaudutaan klikkaamalla "Check in" silloin, kun halutaan jättää jälki. Paikka joko valitaan listalta tai ellei sitä vielä ole kukaan lisännyt, ilmoitetaan itse.

Kavereita etsitään joko sähköpostiosoitteen perusteella tai Twitter- ja Facebook-kytkennöillä. Eri paikoissa kulkiessaan voi myös seurata puhelimestaan, keitä niillä kulmilla kulkee.

foursquare

New York Times ja kahvilaketju Starbucks ovat ensimmäisten Foursquaren kaupallisten hyödyntäjien joukossa. Lehti laatii listoja kiinnostavista paikoista, joihin sen lukijat voivat poiketa, ja kahvila tarjoaa erikoiskohtelua vakkareilleen. Foursquare tarjoaa yrityksille uuden tavan kerätä asiakastietoa fyysisen ja digitaalisen ympäristön yhtymäkohdassa.

Fast Companyn mukaan palvelu yhdistää geotägäyksen, sosiaalisen pelaamisen, hyperpaikallisen mainonnan ja lisätyn todellisuuden.

Samoja teemoja kaupunkiympäristön jäsentämisestä ja "urbaanista infrastruktuurista" on Nordkappin Urban Screens -esityksessä. Heidän ajattelunsa lähtee liikkeelle kaupunkiympäristöön sijoitetuista kosketusnäytöistä, joille julkinen sektori tuottaa tietoa palveluna kansalaisilleen. Lisäksi kansalaiset itse liikkuessaan paikasta toiseen tuottavat lisää tietoa, joka voidaan näyttää reaalikaisesesti näytöllä, esimerkiksi missä liikkuu eniten väkeä jne.

GPS älypuhelimissa ei ole mikään nouseva trendi, vaan olennainen ominaisuus, jota monet arkiset palvelut hyödyntävät, kirjoittaa CNET.

Sosiaalinen ja mobiili netin käyttö on vähintäänkin tuloillaan. Eikähän idea kaveripaikannuksesta uusi ole - kuka muistaa Elisan Zirclen? Tai Brightkiten, tai Jaikun, Latituden, Buzzin...

Kommentit

Hiljattain julkaistiin tutkimus (http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/327/5968/1018 - €), jossa oli seurattu ihmisten liikkumista operaattorien keräämän datan perusteella. Lopputulos oli, että ihmisen liikkumista voidaan ennakoida 93 % todennäköisyydellä.

Turkimusryhmässä olleen Barabasin haastattelu tässä podcast-jaksossa:
http://www.sciencemag.org/cgi/content/full/sci;327/5968/1026-b

Kiitti linkeistä ja tiedoista, perehdynpä noihin!

Buzz Out Loudissa kertoivat että SXSW:ssä olis julistettu Gowalla Foursquarea kiinnostavammaksi kaveripaikannusleluksi. Eivät olleet samaa mieltä.

Foursquaren idea tuntuu hienolta, mutta kiinnostaisi tietää miten hyvin se toteutuu suomalaisessa some-arkikentässä? Onko palvelu esimerkiksi tuonut spontaaneja tapaamisia fsq-kavereiden kanssa kaupungilla, oletko tehnyt hyviä löytöjä sen ansiosta tai näetkö ylipäätään kaupungin nyt eri tavalla kuin ennen?

Itse olen harjoitellut fsq:n käyttöä jonkin verran, vaikka joudunkin Nokia-käyttäjänä tyytymään mobiilin webin kautta käytettävään (kankeaan ja kömpelöön) versioon. Toistaiseksi omilla nurkilla käyttäjiä on kuitenkin niin vähän, että mitään todellista antia sovellukselle on vaikea nähdä.

Toivottavasti tilanne paranee, kunhan sosiaalisen median mobiilien sovellusten käyttö yleistyy ja Fsq:lle saadaan myös muilla alustoilla kuin iPhonessa toimiva sovellus. Siitä ollaan samaa mieltä, että paikkatietoon perustuvat tai sitä hyödyntävät palvelut ovat joka tapauksessa sosiaalisessa mediassakin vahvasti tulossa.

täähän on ihan kakaroiden hommia

Ks. muuten Foursquare ja parikymmentä muuta verkkoviestintätyökalua OPM:n käyttöehtovertailutaulukossa, perehtymisen väärrti vertailu.