You are here

iPhoto ja Picasa tunnistavat kasvoja automaattisesti


Koneellani on noin 12 000 digikuvaa. Kun niitä viitisen vuotta sitten alkoi toden teolla kertyä, kävi mielessä huoli siitä, että jäävät selvittämättömäksi sekasotkuksi ilman tietoja kuvassa olevista henkilöistä tai kuvan ottamisen paikasta.

Kuva-arkisto-ohjelmat hälventävät huolta kontekstin katoamisesta. Jo pelkkä kuvausajankohta, jonka kamera automaattisesti liittää kuvatiedostoon, auttaa muistamaan kuvaan liittyviä tietoja. Kun voi selata omia otoksiaan aikajärjestyksessä, muistuu mieleen muutakin.

Digitaalinen kamera liittää kuvaan Exif -tiedoston, jossa on yksityiskohdat kuvan oton ajankohdasta sekä mahdollisuus liittää muuta metatietoa, kuten paikka. Sen lisäksi monipuolisimmat kuva-arkisto-ohjelmat (kuten Googlen Picasa ja Applen iPhoto 09) alkavat hyödyntää kuvan sisällön analyysiä, kuten automaattista kasvojen tunnistusta.

Olen nyt viettänyt puoli vuorokautta opettaen iPhoto -ohjelmaa tunnistamaan kuvissani useimmin esiintyviä henkilöitä. Aluksi on tehtävä hieman töitä, jotta ohjelman algoritmi pääsee naamoista jyvälle. Luulen, että vaivan näkö kuitenkin kannattaa. Jatkossa, kun tuon kamerasta uusia kuvia albumiin, ohjelma osaa itse ehdottaa nimiä naamoihin. Kun ihmiset alkavat tunnistua kuvamassasta, voin tehdä erilaisia hakuja: tämä henkilö, tällä aikarajauksella, näissä paikoissa, tällä kameralla kuvattuna. Nyt monella eri tavalla teemoitettujen valokuvakirjojen tekeminen omaksi iloksi tai lahjaksi omasta kuva-arkistosta alkaa tuntua realistiselta.

Työelämässä kasvojen tunnistuksesta olisi arvaamatonta hyötyä muuallakin kuin mediataloissa. Missä tahansa organisaatiossa, jossa otetaan valokuvia, saataisi näin enemmän irti arkistoista. Esimerkiksi suuressa yleisötilaisuudessa auditoriossa istuu penkkiriveittäin ihmisiä, joista suuri osa ei ehkä aikalaisilleen ole "ketään". Viiden vuoden kuluttua osa heistä on todennäköisesti tavalla tai toisella merkittäviä ja laajempia yleisöjä kiinnostavia toimijoita. Kun kuva-aineiston määrä on kasvanut digikameroiden myötä räjähdysmäisesti, olisi automaattinen kasvojen tunnistus iso apu löytämään kasvoja taannehtivasti kuva-arkistoista.

On myös väitetty, että "julkkiksen" käsite on rapautumassa kun jokainen on oman sosiaalisen verkkonsa napa ja omissa piireissään "joku". Kaverit merkitsevät toisiaan Facebookissa ja muissa kuvagallerioissa. Facebookiin on tiemmä tulossa erillinen valokuvien merkitsemis-sovellus, Photo Tagger, Face.comilta.

Siinä, missä ammattitaitoinen arkistonhoitaja ennen hoiti kuvien asiasanoittamisen ja metatietojen kirjaamisen määrämuodossa, tekevät netin käyttäjät sen nyt itse talkoilla, siinä sivussa, asiaa sen kummemin organisoimatta.

Kun tietokoneiden laskentateho kasvaa, automaattinen kasvojentunnistus tulee mukaan eri elämänalueiden sovelluksiin.

Kotona automaattinen kasvontunnistus voisi auttaa tunnistamaan, onko kotona kaikki hyvin. Kodin turvasysteemin liikkeentunnistava kamera taltioisi kaikki huoneistoon saapuvat kasvot ja vertaisi niitä tietokantaan, pitäen rekisteriä siitä, kuka sen tunnistamista henkilöistä on kulloinkin paikalla. Jos paikalla on joku, jota ei tunnisteta, ottaa kuvan ja lähettää mms-viestinä tiedon järjestelmän pääkäyttäjälle, esimerkiksi vanhemmille.

Viranomaiset ja teollisuus kehittävät ja hyödyntävät automaattista kuvantunnistusta omista lähtökohdistaan. Briteissä Manchesterin lentokentällä on ollut vuoden käytössä järjestelmä, joka vertaa portista kulkevan matkustajan kasvoja passikuvaan. Asiasta kertoo Guardian, jonka mukaan Interpol on ehdottanut kansainvälisen kasvojentunnistusrekisterin perustamista.

Täällä Suomessa Salon Seudun Sanomat kertoi, että poliisi on tänä vuonna testaillut uusia lukulaitteita, joilla voidaan liikkuvasta autosta lukea vastaan tulevien autojen rekisterikilvet ja tunnistaa varastetut tai käyttökiellossa olevat autot (ks. juttu MTV3 Katsomossa).

Kommentit

Kiitos jutusta!

Loistava mahdollisuus myös mediataloille, joilla lienee runsaasti valokuvia, joissa on tarina, joka on jäämässä hämärän peittoon... näin saisi kansakunnan kertomaan kansakunnan historiaa.

Mikael

Kiitos kiittämästä. Mä olen kyllä ollut aika wau tän kanssa.

Kaveri muuten huomautti heti naamakirjassa, että kannattaa miettiä hetki, jos on vähänkin vanhempi Mäkki. "Uusi iPhoto vaatii OS 10.5:n, joka maksaa yli satasen. Eikä iPhoton uutta versiota taida olla kaupan muuten kuin osana iLife 09:ä. Pari sataa siis yhteensä."

Tosiaan siis jos ei jo muuten koneella tuoretta iLifea ole niin kilpaileva vaihtoehto, ilmainen Picasa, on tarjolla myös Macille.

Onko Picasan Mac-versiossakin tuo ominaisuus? Tuopa on hyvä tietää. Minulla on vanhempi iPhoto enkä ole viitsinyt lähteä ostamaan koko iLife-pakettia vain tämän ominaisuuden vuoksi, mutta Windows-Picasa vaikutti sen verran hyvältä, että siihen voisi harkita siirtyvänsä.

Kyllä pitäisi olla, ainakin tämän Wiredin jutun mukaan: "Picasa for the Mac is on par with the most recent Picasa 3.0 releases for other platforms, with only a few exceptions. All of the most important features are there, such as importing, editing and syncing to the web. All of the cool extras makes Picasa stand out — the facial-recognition technology, collage-maker and the tool for adding text to your photos — are there as well."

Olen itse vasta asentanut Picasa kolmosen, en ole ehtinyt testaamaan.

Sinällään ihan kiva ominaisuus, mutta "oikeassa" käytössä aika turha yhdestä syystä: Kasvotietoja ei saa millään takaisinpäin, ne ovat vain palvelimella. Kunnon tunnistusta/metadatan lisäystä itse clientissa kun ei ole.

Hi-Fi, no just, ei se tosiaan ole suoraan vertailukelpoinen, varsin erilainen toteutus - (kiitos linkistä, teemuhokkanen)

Mac Box Set, jossa on uusin käyttöjärjestelmä, iLife (sis. iPhoton) ja iWork näyttää maksavan nyt 169€. Kunhan muutama vuosi vierähtää, alkaa olla useammassakin kuva-arkisto-ohjelmassa moinen. Sitten kun sen ominaisuuden saa, voi panna taannehtivasti koko kuva-aarteistonsa tunnistumaan.

Tosiaankin, aika turha Picasan osalta, kun tunnistusta ei voi tehda omalla koneella oleville kuville ja kirjoittaa Exif-tietoihin.

Tunnistaako ne sun uuden lookin?

No jo vainen! Sillä on musta niin paljon dataa että tunnistaa myös vanhat skannatut passit ja ajokorttikuvat ja lehtijuttukuvan, sekä lapsuuskuvia. Ihan spooky.

Kyllä tämä vielä visuaaliseksi satelliittivalvonta-echeloniksi muuttuu, notta voidaan verkottaa kaikki maailman valvontakamerat ja tunnistella naamasta, missä se Tuija viipottaa. Erityisen hyvä siten kun olen höppänä enkä tiedä itsekään. :P