You are here

Juha, Mikko, Mika, Timo ja Jari - tietonne vuotivat nettiin :/

Kategoriat: 

Tarkista ihmessä, leviävätkö tietosi netissä - mutta älä vaaranna tietojasi sitä tehdessäsi. Väärä tapa on käyttää jotakin lomaketta, joka vaatii syöttämään henkilötunnuksen.

HPguru.fi teki työkalun, jolla voi tarkistaa, ovatko omat tiedot vuotaneet jakoon Suomen suurimmassa tietovuodossa. Ylen mukaan yli 16 000 suomalaisen henkilötietoja - henkilötunnuksia, osoitteita, puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita - päätyi lauantaina sivustolle, jossa jaetaan tiedostoja.

HPguru.fi poimi jaossa olleesta tiedostosta syntymäajan ja etunimen ja neuvoo, että mikäli ne täsmäävät, on syytä epäillä omien tietojensa tulleen julkaistuiksi.

wordletietovuoto
Oletko listalla? Oheinen datavisualisaatio näyttää, että listalla esiintyvät yleisimmät etunimet olisivat Juha, Mika, Timo ja Jari.

Tietosuojaturma on innoittanut muitakin työkalun tekijöitä. Tässä Ville Korhosen tekemässä datavisualisaatiossa vuodetut tiedot näytetään kartalla.

Tämän lomakkeen tekijä puolestaan haluaa kiinnittää huomiota siihen, että huolestuneiden netin käyttäjien "avuksi" alkoi heti ilmestyä työkaluja, joihin piti syöttää tietonsa - henkilötunnusta myöten - selvittääkseen, onko oma nimi listalla.

Syötä mikä tahansa merkkijono laatikoihin ja saat nuhteet "Jos tosiaan kirjoitit äskeiseen formiin henkilötunnuksesi, olet riski omalle tietoturvallisuudellesi. Ole hyvä ja siirry hitaasti pois tietokoneen äärestä."

"Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, miten vakava tästä tietovuodosta tulee. Se riippuu siitä, miten useiden tuhansien ihmisten henkilötietoja käytetään väärin – vai käytetäänkö ollenkaan", rikoskomisario Timo Piiroinen Keskusrikospoliisista sanoi Helsingin Sanomille.

Identiteettivarkaus ei ole Suomessa rikos. Joku voi alkaa esiintyä sinuna, mutta lain vastaista se on vasta, jos henkilö yrittää saada jotakin taloudellista etua itselleen petoksellaan.

Yhteisöpoliisi Marko "Fobba" Forss synnytti vilkkaan keskustelun Facebookissa pyytäessään yhteisön apua tietovuodon ratkaisemisessa.

Kommentit

Enemmän keskustelua taitaa aiheuttaa se, että Fobba poliisina linkittää laittomaan materiaaliin.

Fobban sivulla syntyi pitkä ketju joo. Kiinostavaa todellakin, että millaisia tutkintakeinoja poliisilla on lupa netissä käyttää tietoja hankkiessaan.

Yhteiskirjoitus Ylen uutisnäkökulman parantamiseksi Tieken muistiolla vähän tökki oman kokemukseni perusteella.

Arkaluontoisuus voi vielä muuttua kun vuodon lähde selviää. Eli jos lähde selviää, sitä ei tulisi julkaista.
Ainakin tuo Ville Korhosen visualisointi esittää tiedon selvästi yksilöivällä tavalla. (Espoossa asuva henkilö: Sukunimi 12 merkkiä, alkaa "Ve". Etunimi viisi merkkiä, alkaa "Nd".)

Yle Areenassa lähetettiin tänään tuottamani pop-up-keskusteluohjelma tietovuodosta, näkökulmana se, miten nettikehittäjät lähtivät kehittämään ratkaisuja kansalaisten tarpeeseen selvittää, olivatko omat henkilötiedot vuodettujen tietojen joukossa.