You are here

Torrent-julkaisun alkeita opettelemassa

Tags: 

Opettelen tiedostojen julkaisemista torrenttina. Tähänastisen perusteella tuntuu, että julkaisu vaatii melkoisesti näpertämistä, mutta mikäpä isojen mediatiedostojen julkaisutapa ei. En ole tyytymätön käyttämääni kuukausimaksulliseen Libsyn-podcast-hostaukseen enkä aio lakata julkaisemasta Sula Pinta - sarjan jaksoja Internet Archiveenkaan, mutta haluan tutkia vertaisverkkojen mahdollisuuksia jakelutapojen valikoiman täydentäjänä. Haluaisin tietää, saavuttaako nettiradio-ohjelmien julkaisija P2P-jakelulla uusia yleisöjä.

Tilastokeskuksen mukaan 7% suomalaista netin käyttäjistä oli käyttänyt vertaisverkkoa elokuvien tai musiikin yms. vaihtamiseen vuonna 2008. Käyttö painottuu nuorempiin: 16-29-vuotiaista 18% käytti vertaisverkkoja, 30-49-vuotiaista 5% ja 50-74-vuotiaat eivät ollenkaan.

Harjoittelin eilen P2P-julkaisua muutamalla tuoreimmalla Sula Pinta - ohjelman jaksolla.

Torrent-julkaisun vaiheet

1. Lataa bittorrent-ohjelma kotipalvelimelle (esim. uTorrent)
2. Rekisteröidy jollekin tracker-saitille (esim. legittracker.info)
3. Lisää tiedosto bittorrent-ohjelmaan. Bittorrent-ohjelmassa generoidaan torrent-tiedosto jaettavasta tiedostosta. Litetään mukaan tieto tracker-palvelimen osoitteesta.
4. Kopioi torrent-tiedosto tracker-palvelimelle.
5. Jakelun tehostamiseksi laita torrent-tiedosto myös omalle palvelimelle ja linkitä tähän web-sivultasi -

Tuoreimmat Sula Pinta-jaksot torrent-jakelussa

Kannattaako vaivan näkö tavalliselle podcastaajalle? Millaiseen verkkojulkaisemiseen vertaisverkot sopivat parhaiten?

Kommentit

Yksityisille podcastaajille / muusikoille / bändeille tiedostojen jakaminen torrenttina auttaa muita tavallaan harjoittamaan hyväntekeväisyyttä - eli jakamaan kaistaansa, jottei pikkuisen palvelimen pikkuinen kaista kävisi vallattoman kalliiksi ylläpitää. Tosin nykyhinnoilla saa aika suositusta tiedostoista olla kyse, että ne todella kuormittaisivat niin paljon. Onko tuossa Libsyssä jotain etuja ihan normaaliin omalta- tai webhotellipalvelimelta jakamiseen verrattuna, että siitä kannattaa maksaa?

Toinen juttu on tietysti se perinteinen, että tiedosto valuu ihmisille nopeammin jos siellä on yksikin jakelija varsinaisen torrentin hostaajan lisäksi auttamassa. Eipä nuo tosin nyt niin hitaasti lataudu normaalistikaan. ;-)

Oletko huomannut tai keksiny vielä muuta? Kylhän moista tartteis kokeilla ihan vain nörtteilyn ilostakin. :-)

"1. Lataa bittorrent-ohjelma kotipalvelimelle (esim. uTorrent)" >> tarkoittanet kotikoneelle?

Yksittäisten jaksojen torrent-jakelu ei mitenkään erityisesti kiehdo kun audio-ohjelmat ovat kuitenkin niin kevyitä. Tuotantokausi-pakettien jakelussa torrentit voisivat olla käteviä, etenkin kuin pitkäkestoisilla produktioilla syötteiden yltävyys alkupään jaksoihin on usein rajallinen ja aktiivipalvelimen levytilakin saattaa olla kalliimpaa.

Geek News Central on näköjään joskus käyttänyt torrent-syötettä audio-ohjelmien jakelussa.

Seuraan - tai yritän seurata blogiasi. Olen ymmärtänyt, että monenlaista ohjeistoa on kirjallisesti saatavilla. Missä ikääntyvän ihmisen Aapinen mesetyksiin, jaikuihin, kaikuihin, twittereihin? Vai tulivatko, menivätkö? En kovin montaa asiaa suostu opettelemaan. E-mail tuntuu omalta, tekstiviestin näpyttely lyhyesti (kun on oppinut: vain tarpeellista viestitään), onnistuu. Siis mikä ihan oikeasti on tärkeää ja hitaasti opetellen kannattavaa, säilyvää?

Mikael Korpela, Libsyn takaa sen ettei kaista lopu kesken - omassa webbihotellissa kun on kuitenkin kuukausittaiset katot ja olisi tyhmää, että palvelu kaatuisi just siinä kohtaa, kun siitä tulisi suosittu.

Erkka kotipalvelimelle siinä mielessä, että sen failinhan on maattava tietokoneessa, joka on koko ajan auki ja päällä, jos olen oikein ymmärtänyt. Siis ainakin alkuvaiheessa, jotta sen joku sieltä saisi.

Vieras, moni kaipaa laillasi jotain selko-opasta, joka näiden härpättimien käyttöön neuvoisi. Tarmo Toikkasen ja Eija Kallialan Sosiaalinen media opetuksessa - kirjan sivuilla on linkkejä erilaisiin tarpeisiin sopiviin sosiaalisen median työvälineisiin. Sielläkin on ohuimmillaan listattu vain käyttötarkoitus, ei enempää ohjeita. Käy vilkaisemassa! Esimerkiksi sivulla "Ajan tasalla pysyminen" on Tarmon tekemä opetusvideo siitä, miten uutisten lukuohjelmalla seurataan yli 100 syötettä päivässä alle 10 minuutissa.

Itse käytän Torrentteja (tai P2P:tä) lähinnä ohjelmistojen ja videomateriaalin siirtämiseen, koska niissä tiedostokoot vielä ovat niin suuria, että se käyttäjän kannalta on jotenkin merkityksellistä. Vaikka tietysti tarjoajan kannalta jo yksikin supersuosittu ääniklippi voi aiheuttaa melkoiset kaistakulut.

Käytän Torrent-ohjelmaa (Transmission Macille) ohjelmoistoihin, viimeksi hain uusimman Ubuntu Linuxin, jonka jo asensin ja nyt seedaan sitä viikon tms. ihan ollakseni hyvä asiakas.

Videoita käytännössä katselen Miro-video-ohjelmalla, joka käyttää P2P-tekniikkaa videoiden kuljetteluun. Lataaminen on helppoa, vodcastit voi tilata sinne ja Miron omasta video-oppaasta löytyy paljon hyvää viihdettä ja hyötysisältöä katsottavaksi.

Tuija: Joo. Kotipalvelin vain toi mieleen jokin jytkyn erillislaitteen.

Mutta ihan totta, podcast-jakelu tuskin onnistuu puhtaalla vertaisverkolla, vaan jakelijan täytyy pitää yllä myös palvelimenomaista konetta (vaikka se olisikin vain normaali kotikone).

Onko muuten olemassa tracker-sivustoja, jotka ovat PirateBay -tyyppisesti avoimia, mutta viitattu tavara on täysin laillista?

Täyslailliset trackerit? Sellaisen listan minäkin haluaisin. Twitterissä kun asiaa kyselin, tätä legit-torrents.infoa suositeltiin, muuta en ole ehtinyt esiin kaivaa.