You are here

Uudet ammatit verkottuneessa mediassa

Erikoistutkija Heikki Kuutti Jyväskylän yliopiston viestintätieteiden laitokselta kirjoitti Hesarin Sunnuntaidebatissa, että lukija-asiamies lisäisi luottamusta mediaan. Kuutista on erikoista, että "herkästi toisten tekemisiin puuttuvat viestimet eivät itse ole halunneet avautua ulospäin".

Olen samaa mieltä kuin Kuutti siitä, että journalistisia päätöksiä on perusteltava, eivät ne aina itsestään lukijalle aukene. Lääkkeeni vain on aivan eri: yhden lukija.asiamiehen sijasta toimittajien on itse oltava yleisöjensä kanssa tekemisissä nykyistä enemmän.

Aivan kaikki eivät tosin heti ilmoittautuisi vapaaehtoiseksi olemaan töissä Facebookissa.

Muuttunut valta-asetelma, yleisöjen muuttuminen itsekin sisällön tuottajiksi ja merkittävä ajankäyttö sosiaalisen median palveluissa on kuitenkin jo havahduttanut valppaimmat toimintaan.

Sanomalehti Kalevassa on reilun kuukauden työskennellyt sosiaalisen median tuottajana Erkki Hujanen (katso video).

Jarno Alastalo työskentelee Aller Media Oy:ssä Social District Officerina (katso video) ja etsii parhaillaan tiimiinsä sosiaalisen median koordinaattoria. Sanoma News haki juuri päättyneessä haussa sosiaalisesta mediasta vastaavaa tuottajaa Iltasanomiin.

"Sosiaalinen media edellyttää uudenlaista osaamista työelämässä", kertoo Yliopistouutisetkin (TYT ja Rekry: "Sosiaalinen media synnyttää uusia ammatteja"). Artikkelissa kehittämispäällikkö Kaisa Lammi rekrystä ja suunnittelija Jukka Sihvola TYTistä sanovat, että esimerkiksi sosiaalinen media synnyttää erityisesti markkinointiviestinnän alueelle sellaisia uusia ammatteja, joista ei edes vielä tarkalleen tiedetä.

Markkinointi & Mainonta -lehden kolumnisti Tiina Laapio oli seminaarissa kuullut YleX-kanavan nettipersoonasta Siposta. Sippo on verkkojuontaja, yhteisömanageri, jonka tehtäviin kuuluu seurustella ihmisten kanssa netissä.

"Onko tulevaisuuden unelma-ammatti hengaaja? Yrityksen palkkaama henkilö, jonka tehtävänä on luodata organisaation toimintaympäristöä, testata tuotteita ja vaihtoehtoja, olla korvana asiakkaille sekä seurata ja mikä tärkeintä, luoda puheenaiheita -yrityksen kannalta positiivisesta näkökulmasta tietenkin", pohtii Laapio, ja myöntää, että hengaajan nimike olisi tosin harhaanjohtava, sillä ajassa oleminen on sekä yksilölle että yritykselle aivan totista ja resursseja vaativaa työtä.

YleX-kanavan suunnittelupäällikkö Jonna Ferm muuten kertoo kanavan nettistrategiasta ensi maanantaina YLEn sosiaalisen median verkoston (liity FB-ryhmään) kuudennessa tapaamisessa Isossa pajassa.

YLE.fi-etusivutoimituksen sosiaalisen median tuottaja Arttu Silvast pohtii uuden toimittamisen muotoja omassa blogissaan.

Kommentit

Kerran olen mennyt haastattelemaan erästä amerikkalaista bändiä niin, että kyselin ensin ko. bändin faniyhteisössä, millaisia kysymyksiä bändille tulisi esittää. Tämän seurauksena eräs toinen toimittaja, joka myös kyseistä yhteisöä seurasi, piti toimintaani epäammattimaisena ja ilmoitti tästä keikan suomalaisille järjestäjille, joiden kautta olin haastattelun sopinut. Erinäisen väännön (ko. henkilö aloitti mustamaalaamisen myös nettikeskusteluissa) jälkeen haastatteluni peruttiin noin varttia ennen sovittua ajankohtaa, erinäisten todisteiden mukaan syy oli se, että tämä "ammattitoimittaja" raportoi järkyttävistä teoistani keikkajärjestäjälle.

Itseäni koko tapahtumasarja vitutti sen verran, etten ole tuon jälkeen kirjoittanut yhtäkään haastattelua. Tästä on nyt aikaa noin kaksi vuotta. Tuen siis vilpittömästi näkemystä siitä, että toimittajien tulee viettää aikaa yleisöjensä kanssa. :-)

Koomista oikeesti. Sinähän toimit aivan niinkuin asiaan perehtyneitä faneja palveleva kunnon journalisti nykyaikana toimisi, mutta tämä kollega ilmeisesti tulkitsi tuon kyselemisen ihan dooppingiksi vallan, epäreiluksi kilpailukeinoksi? Nauraisin ellei olisi vallan traagista.